Ryanair digitalni tim: Kraljevi društvenih mreža

by Domagoj Sever
kevin-hackert-unsplash

Ryanair, jedna od najpoznatijih niskobudžetnih aviokompanija u Europi, nije poznata samo po povoljnim cijenama karata, već i po svojem jedinstvenom pristupu na društvenim mrežama. Digitalni tim Ryanaira koristi humor, sarkazam i brze odgovore kako bi se istaknuli u digitalnoj komunikaciji, često izazivajući oduševljenje (ali i ljutnju) među korisnicima interneta. Nažalost ovakav način korporativne komunikacije izuzetno je rijedak u Hrvatskoj.

Humor kao glavni alat

Jedna od najprepoznatljivijih strategija Ryanair tima je korištenje humora. Na primjer, kada se jedan korisnik Twittera požalio na dugačke redove za ukrcavanje, odgovorili su: “To je zato što su svi uzbuđeni zbog leta s nama!“. Ovakav duhovit pristup često smanjuje napetost i pretvara potencijalno negativna iskustva u pozitivna. Granica između duhovitosti i neukusa ponekad je vrlo tanka, pa se zna dogoditi da i Ryanair obriše post s društvenih mreža koji izazove val kritika i negativnih reakcija korisnika.

Sarkazam i ironija

Ryanair digitalni tim ne ustručava se koristiti sarkazam u svojim odgovorima. Kada je jedan korisnik pitao planira li Ryanair uvesti stajaća mjesta u avionima kako bi smanjio troškove, kompanija je odgovorila: “Naravno, i razmišljamo o tome da putnici sami lete avionom kako bi dodatno uštedjeli“. Ovakvi odgovori često postaju viralni, privlačeći pažnju šire javnosti.

Brza reakcija na komentare i kritike

Brza reakcija na komentare i kritike još je jedan ključan element strategije Ryanair tima. Kada je jedan nezadovoljan putnik komentirao lošu uslugu, tim je odgovorio: “Hvala na povratnim informacijama! Trudimo se biti najbolji, čak i kad ne ide sve po planu“. Ovakvi odgovori pokazuju da kompanija prati komentare i da im je stalo do mišljenja putnika.

Kreativna upotreba memova i GIF-ova

Ryanair digitalni tim poznat je po kreativnoj upotrebi memova i GIF-ova u komunikaciji s korisnicima. Ovi vizualni elementi ne samo da povećavaju angažman, već često dodaju dodatni sloj humora u odgovore. Na primjer, kada je korisnik pitao zašto je let odgođen, Ryanair je odgovorio GIF-om popularnog glumca koji sliježe ramenima uz natpis: “Dogodi se“.

Komunikacija s influencerima

Ryanair također zna kako iskoristiti komunikaciju s influencerima na društvenim mrežama. Kada je poznata influencerica izrazila nezadovoljstvo zbog izgubljene prtljage, odgovorili su: “Izgleda da je vaša prtljaga postala influencer prije vas i otišla na solo avanturu“. Ovakvi odgovori često izazivaju dodatnu pažnju i dijeljenje sadržaja među pratiteljima influencera.

Efekti na brend

Ovakav pristup komunikaciji na društvenim mrežama ima višestruke koristi za Ryanair. Osim povećanog angažmana korisnika, humoristični i sarkastični odgovori doprinose stvaranju prepoznatljivog identiteta brenda. Ljudi vole autentičnost, a Ryanair pokazuje da se ne boji biti svoj, čak i kada se suočava s kritikama.

Korištenjem humora, sarkazma, brzih odgovora i kreativnih vizualnih elemenata, uspjeli su privući pažnju javnosti i izgraditi prepoznatljiv brend. Ovaj pristup pokazuje da čak i u ozbiljnom poslovanju, malo humora može puno pomoći u izgradnji odnosa s potrošačima.

Naslovna fotografija: Kevin Hackert – Unsplash

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
4

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više