Costa Rica, tropski raj s životnim motom “Pura Vida“

by Domagoj Sever

Costa Rica se nalazi u centru Srednje Amerike omeđena Nikaragvom i Panamom, poznata je po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti i očaravajućim prirodnim ljepotama. Meni jedno od najljepših putovanja i savršena destinacija za odmor iz snova. Veličinom, brojem stanovnika i prosječnom plaćom jako je slična Hrvatskoj. Ovdje se na malom prostoru susreću tropske šume, plaže, vulkani i nacionalni parkovi, nudeći nezaboravna iskustva avanture i opuštanja. Turisti se mogu osvježiti na slikovitim plažama Karipske obale ili Tihog oceana te otkriti nevjerojatnu raznolikost divljih životinja uključujući tukane, ljenivce, krokodile, rakune, tapire, majmune, are, pume i jaguare. Prijateljski raspoloženi lokalci, koji će vas često pozdraviti s „Pura Vida“, srdačno dočekuju turiste i nude im priliku da urone u autentičnu kulturu, uživaju u tradicionalnoj kuhinji i otkriju tajne prekrasnog podvodnog svijeta. Costa Rica je definitivno destinacija koja će zadovoljiti sve ukuse i osigurati nezaboravan odmor u srcu centralne Amerike.

costa_rica_1
Costa Rica
Osnovne informacije:

Nije potrebna viza za građane RH.

Cijepljenje nije obavezno, ali poželjno je raspitati se kod liječnika za trbušni tifus i hepatitis A. Ovisno o situaciji s komarcima na terenu i oko pijenja antimalarika, te repelenata protiv denga virusa. Malarone (tablete protiv malarije) su skoro dvostruko jeftinije u Sloveniji nego u RH.

Povratni let Zagreb – Pariz – San Jose cca 1000 eura Air France.

Valuta kostarikanski Colon, ali bitna napomena da sve možete plaćati i u dolarima.

Službeni jezik španjolski (lokalci se jako dobro služe i engleskim).

Potreban adapter za USA utičnicu tipa A i B.

Voda je u pravilu pitka sa slavine, ali se preporučuje piti flaširana.

Cijene smještaja slične kao u RH.

Cijene hrane u trgovinama više nego u HR, cijene u restoranima slične cijenama na Jadranu.

Za neke nacionalne parkove treba rezervirati ulaznice na vrijeme za točan dan i termin, a zabranjen je unos plastičnih boca – obavezno kupiti punjive staklene ili termos boce.

Odjeća većinom kratke hlače i majice, osim u planinskom području Monteverde, gdje može biti potrebna malo toplija odjeća. Obuća ovisno o nacionalnom parku i sušnoj / kišnoj sezoni, varira od japanki, običnih tenisica do planinarskih cipela.

Sigurnost smanjena u San Joseu i Limonu (posebice noću). Mi smo tokom trotjednog putovanja po Costa Rici imali samo dobra iskustva i nismo imali niti jednu neugodnu situaciju, ali biti na oprezu.

Rent a car – online smo dogovorili sve u par mailova s Adobe Rent a car, auto preuzeli u San Joseu, a ostavili u Sierpe-u, jer smo se iz nacionalnog parka Corcovado vraćali do San Josea lokalnim malim avionom.

Sunce izlazi oko 5:30 i zalazi oko 18:00, tako da planirajte buditi se ranije.

Hranu smo jeli vani cijelo vrijeme putovanja i za sve savjete smo pitali lokalce ili potražili restorane s visokim ocjenama i velikim brojem recenzija na Google-u.

Tropsko sunce nemojte zanemariti, faktor baby 50.

Costa_Rica_plaza1
Tihooceanska obala Costa Rice

Grubi plan puta bio mi je Puerto Viejo de Talamanca – La Fortuna – Monteverde – Manuel Antonio – Corcovado, a na vama je da ovisno o interesima i željama prilagodite svoj plan puta ako planirate u Costa Ricu. Selio sam se ukupno 7 puta jer smo na nekim destinacijama promijenili dva smještaja zbog blizine lokacija za fotkanje.  

Iz Zagreba do San Josea letjeli smo avio kompanijom Air France s transferom u Parizu. Kako sam član Air France – KLM frequent flyer programa Flying Blue, te imam Gold status, dostupno mi je niz pogodnosti koje itekako olakšavaju duga putovanja. Imam osiguranu Sky Priority uslugu: na svim točkama putovanja imam prioritet prolaza te ukrcaja i iskrcaja u zrakoplov. Imam slobodan ulaz u poslovne salone Sky Team kompanija te mogu pozvati i uvesti u salon i jednog gosta. Također, sva standardna sjedala mogu rezervirati besplatno. Kako smo i friend i ja visoki 190+ cm, 72h prije leta mogli smo bez nadoplate rezervirati sjedala sa više prostora za noge što jako puno znači kod letova dužih od 10 sati.

air_france
Air France

Gold članstvo donosi i pogodnost dodatne prtljage, tako da uz redovnu mogu besplatno checkirati još jednu dodatnu prtljagu što mi je bitno jer na putovanja nosim dosta foto opreme. Više o Flying Blue programu možete pročitati na linku: Status & XP – The Programme | Flying Blue. Super je kod Air France – KLM što im je dozvoljena ručna prtljaga 12 kg dok je na većini kompanija 8kg.

klopa_air_france
Air France

Cilj je bio vidjeti što više prirodnih ljepota Costa Rice i doživjeti zemlju i njezine stanovnike, običaje, kulturu…  Ono što bi možda mijenjao je to da bi dodao još koji dan na karipskoj obali, jer ako se želite odmoriti na plaži uz pregršt sadržaja, ovo je idealna lokacija za uživanciju. U nastavku donosim ukratko opis lokacija koje smo posjetili, a o nekima ću dodatno napisati blog.

Costa_Rica_6
Karipska obala Costa Rice
Puerto Viejo de Talamanca

Utočište za ljenivce, a osim njih možete vidjeti i mnoge druge životinje. Ovdje se nalaze ljenivci koji su bolesni i ne bi preživjeli u divljini. Najsporiji sisavci na zemlji kreću se brzinom od 1,5 metra u minuti, silaze s drveća samo kad vrše veliku nuždu – jednom tjedno.

ljenivac_costa_rica
Ljenivac
utociste_za_ljenivce
Vožnja kanuom u Utočištu za ljenivce

Nacionalni park Cahuita u koji se ulazak ne naplaćuje, a osim raznolikog životinjskog svijeta koji ostavlja bez daha očekuju vas i bijele pješčane plaže te tirkizno more. Ovdje smo vidjeli nekoliko vrsta otrovnih zmija i žaba i savjet je da uzmete lokalnog vodiča, jer oni znaju točne lokacije gdje se kreću koje životinje.

Cahuita_costa_rica
Nacionalni park Cahuita
cahuita
Nacionalni park Cahuita
cahuita_3_costa_rica
Nacionalni park Cahuita

Ara Manzanillo je neprofitna organizacija posvećena očuvanju ugrožene velike zelene are koje su gotovo izumrle u ovoj regiji. Posjetiti ih možete svaki dan od 15:00 do 16:00 uz prethodnu rezervaciju isključivo putem telefona ili maila.

Ara_manzanillo
Ara Manzanillo

Na Costa Rici su zabranjeni zoološki vrtovi, ali zato posjetite obavezno Jaguar Rescue Centar za spašavanje životinja koji je posvećen rehabilitaciji ozlijeđenih životinja.

jaguar_rascue_centar
Jaguar Rescue Centar

Manzanillo Gandoca ima free ulaz i super je područje ako ne volite gužvu, a tražite super plaže i želite vidjeti dosta divljih životinja. Na karipskoj obali se možete prošetati kroz džunglu koja doseže sve do mora i u tome je dodatna ljepota ovog kraja. Svaki nacionalni park ima prepoznatljive table na ulasku koje su fora za fotkanje i na kojima se nalaze najkarakterističnije životinje za njihovo područje.

Manzanillo_Gandoca
Manzanillo Gandoca
La Fortuna

Vulkan Arenal neprestano emitira plinove i vodenu paru, a posljednja erupcija bila je 2010. Postoji nekoliko staza u podnožju vulkana, a sve su super uređene i za vrijeme šetnje kroz džunglu sresti ćete mnoge životinje.

vulkan_arenal
Vulkan Arenal

El Salto (Rope Swing) javno kupalište na rijeci u neposrednoj blizini La Fortune koje posjećuju i lokalci, a fora je lokacija za osvježiti se od vrućeg dana i fotkanje. Oni hrabriji se mogu okušati u skoku sa užetom u rijeku.

el_alto_costa_rica
El Salto

Na području La Fortune nalaze se mnoge terme koje koriste toplu termalnu vodu iz vulkana Arenal, mi smo rezervirali relativno jeftin smještaj u hotelu San Bosco Inn, u što je bio uključen i besplatan ulaz u terme Volcano Lodge.

volcano_lodge
Volcano Lodge

Mistico Arenal hanging bridges park – savjetujem da dođete čim ranije ujutro jer tada su životinje najaktivnije, ugodnija je temperatura, nema gužve pa možete u miru fotkati i uživati. Za obilazak parka potrebna su do 3h uz laganu šetnju i fotkanje.

Mistico_Areal_hanging_bridges_park
Mistico Arenal hanging bridges park
costa_rica_mistico
Fauna u Mistico Arenal hanging bridges park

Butterfly Conservatory – lokacija za koju je meni kao fotografu žao što nismo isplanirali malo više vremena, jer osim leptira ima jako puno vrsta žaba i možete u miru fotkati, a imate i vodiča koji vam pojašnjava sve o raznim vrstama leptira, žaba, kornjača.

leptir
Butterfly Conservatory
zabe
Butterfly Conservatory

Costa Rica je poznata po kavi i kakau (čokoladi), pa bi bilo šteta ne otići na radionicu i saznati više o proizvodima koje neki (svi) obožavamo. Radionica na obiteljskom gospodarstvu Agroecoturistica Don Jorge traje duže od dva sata, svi polaznici rade čokoladne praline prema svojem ukusu, grupe su male, a nauči se puno i o raznom voću i začinima koje tamo uzgajaju (vanilija, ananas, papar, menta, cimet, banane, kakaovac, kava…) te cijedi se i kuša sok od šećerne trske.

kakaovac
Kakaovac
kava
Kava
kuhanje_kakaa
Kuhanje kakaa
izrada_čokolade_costa_rica
Izrada čokolade

Noćna tura po džungli (istraživanje životinjskog svijeta) kod Cecropia Ecolodge bila je toliko dobra da je trajala skoro dvostruko duže od dogovorenog. Kasnije smo bili na još jednoj noćnoj turi u Monteverde-u, ali ova se pokazala puno bolja. Vidjeli smo brojne vrste žaba, kukaca, ptica, koje su noći aktivnije.

costa_rica_cecropia_ecolodge
Noćna tura kod Cecropia Ecolodge

Vulkan Tenorio i Rio Celeste neke su od najfotografiranijih lokacija u Costa Rici i uistinu ih nemojte propustiti vidjeti. Rio Celeste poznat je po svojoj jedinstvenoj, intenzivno tirkiznoj boji vode. Ova spektakularna boja nastaje miješanjem minerala iz vulkanskih izvora, a područje oko rijeke nudi slikovite staze kroz džunglu, vodopade i prirodne termalne izvore za posjetitelje. Potrebno je oko 2 sata za obilazak parka.

La Fortuna vodopad visok je oko 70 metara i okružen je bujnom tropskom vegetacijom. Posjetitelji mogu doći do baze vodopada spuštanjem niz strme stepenice kojih ima 530, a jednom kad stignu, mogu uživati u osvježavajućem kupanju u prirodnom bazenu.

La_fortuna
La Fortuna vodopad
Monteverde

Monteverde Cloud Forest maglovita je prašuma koja se nalazi na oko 1500 metara nadmorske visine i dom je nevjerojatnoj biološkoj raznolikosti, uključujući tisuće biljnih vrsta, preko 400 vrsta ptica i brojne rijetke životinjske vrste poput jaguara. Posjetitelji mogu istraživati rezervat putem visećih mostova, planinarskih staza i vođenih noćnih tura, pružajući im priliku da dožive jedinstvenu atmosferu i bogatstvo života ovog maglovitog ekosistema. Potrebno je oko 2-3 sata za obilazak parka.

Monteverde_Cloud _Forest
Monteverde Cloud Forest

Orchid Garden – kišno vrijeme iskoristili smo za posjetu vrtu orhideja. Naučili smo da najmanja orhideja na svijetu ima cvijet velik samo 1 mm. U Monteverdeu ima oko 600 vrsta orhideja dok u cijeloj Europi ima oko 300 vrsta.

Orchid_Garden
Orchid Garden

Isplanirajte velik dio dana za Selvatura Park, jer možete kombinirati 6 dijelova, ovisno što je vama zanimljivo: zip line, vrt leptira, izložba reptila i zmija, izložba ljenivaca, viseći mostovi ili predivna šetnja šumom. Zipline staza se sastoji od 13 staza, a zadnja koja je najduža ima više od 1km. Kako sam već puno puta bio na zip lineu nisam imao velika očekivanja, a na kraju se pokazalo da je ovo jedan od najboljih. Zašto? Jer kad se ufurate ima još spuštanja i sve su bolja, a ne kao kod nas, jednom, drugi put i gotovo. Mogu se spuštati svi uzrasti i u paru ako se tako osjećate bolje.

Selvatura_Park
Selvatura Park

I ovdje smo išli na noćnu turu, ali vidjeli smo manje životinja i grupe su bile veće.

nocna_tura
Manuel Antonio

Nacionalni park koji morate posjetiti ako idete u Costa Ricu, jer priroda, plaže i količina životinja koju sretnete samo šećući okolo kroz džunglu ostavlja bez daha. Osnovan 1972. godine, ovaj park obuhvaća prelijepe bijele pješčane plaže i bujne tropske prašume usprkos svojoj maloj površini od samo 16 kvadratnih kilometara.

manuel_antonio
Plaža Manuel Antonio
majmuni
White faced monkey u NP Manuel Antonio
iguana
Iguana u NP Manuel Antonio
Corcovado

Nacionalni park o kojem ću napisati poseban blog, jer to je jedna od onih lokacija na kojoj se osjećate kao da ste u National Geographic filmu. Corcovado se nalazi na poluotoku Osa i smatra se jednim od najbogatijih bioloških područja na svijetu. Osnovan 1975. godine, ovaj park obuhvaća oko 424 kvadratna kilometra tropske prašume, močvara i obalnih staništa. Poznat je po svojoj nevjerojatnoj raznovrsnosti flore i faune, uključujući vrste poput jaguara, tapira, boa, majmuna, rakuna kao i mnoštva ptica i insekata. Corcovado je prava oaza za ljubitelje prirode i avanturiste, nudi brojne staze za planinarenje, divlje plaže i priliku za istraživanje netaknute prirode.

tapiri
Tapiri u NP Corcovado

I na kraju pitanje koje se najčešće postavlja „A koliko to sve košta?“. Po osobi 2.287,00 eura plus avio karte. Moram napomenuti da sam ulaz u nacionalne parkove imao besplatan jer sam radio promociju za Turističku zajednicu Costa Rice i noćenje u NP Corcovado sam dobio gratis. Nismo apsolutno nigdje škrtarili, ponašali smo se kao standardni turisti, spavali u prosječnim smještajima, negdje si priuštili više, a negdje jeli street food…

Kontakt – Domagoj Sever Costa Rica, tropski raj s životnim motom “Pura Vida“

0 komentar
8

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više