Valamar Amicor Green Resort – prvi eko resort u Hrvatskoj

by Domagoj Sever

Prošli tjedan boravio sam u Valamar Amicor Green Resortu u Starome Gradu na Hvaru, prvom obiteljskom resortu u Hrvatskoj koji je izgrađen u skladu s načelima održivog razvoja. U uređenju su korišteni prirodni i reciklirani materijali, maksimalno je reducirana upotreba jednokratne plastike i papira te se posebna briga vodi o autohtonoj hortikulturi i okolišu.

Valamar Amicor Green Resort 4* svojom arhitekturom i načinom izgradnje u potpunosti se uklapa u prirodni okoliš otoka Hvara. U projektiranju i gradnji koristili su se zeleni proizvodi i tehnologije čime je postignut najviši stupanj energetske učinkovitosti. Koliko je održivost bila prioritet pokazuju i najsitniji detalji – osim što je za izgradnju vila korišteno drvo kao jedan od najodrživijih građevinskih materijala, zidovi su obojeni bojama koje ne sadrže štetne čestice kako bi se postigla maksimalna kvaliteta zraka unutar smještaja.

Valamar Amicor Green Resort
Valamar Amicor Green Resort
Prvi u Hrvatskoj

Ovo održivo, eko ljetovalište, ujedno je i prvi turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio prefabricirane objekte i modularnu gradnju projektiranu prema Valamarovim standardima kvalitete smještaja. Riječ je o konceptu koji omogućava uštedu energije, ubrzava proces montiranja, stvara kontrolirane uvjete proizvodnje te omogućava jednostavnu demontažu dijelova objekta koji se kasnije mogu ponovno upotrijebiti. Izgrađen je u skladu s načelima održivog razvoja i uz najveće poštovanje prema tradiciji i prirodi, zahvaljujući suradnji s njemačkim savezom DGNB. Riječ je o udruženju za održivu gradnju, čiji je certifikat primjer za holistički sustav certificiranja zelene gradnje u cijelom svijetu. Valamar Amicor Green Resort je projektiran i prema standardu nZEB, koji podrazumijeva gotovo nultu potrošnju energije.

Valamar_amicor_green_4
Valamar Amicor Green Resort
Gosti mogu pratiti potrošnju energije

Solarnim panelima osigurano je hlađenje objekata i grijanje vode te rad svih tehnoloških sustava. Sva vozila u resortu su električna, rasvjeta štedljiva pa nijedan potrošeni kilovat ne šteti okolišu. U cijelom resortu količina papira svedena je na minimum, a, naravno, potpuno je izbačena i jednokratna plastika. Smart home tehnologija u vilama gostima omogućuje praćenje potrošnje vode i energije te CO2 otiska.

hvar
Luksuz čiste, zaštićene prirode

Uređenje interijera potpisuju domaći dizajneri i umjetnici koji su inspiraciju, ali i materijale, pronašli u lokalnoj tradiciji. Teksture, boje i geometrija zrcale prostor oko resorta, što Valamar Amicor Green Resort još više povezuje s lokacijom na kojoj se nalazi. Gosti mogu birati između vila i suiteova, odnosno između klasične vile s terasom ili raskošnije opcije s hidromasažnom kadom i lounge terasom sa sjedećom garniturom i ležaljkama. Obiteljski suite ima spavaću soba s bračnim krevetom i dječju sobu s dva dnevna kreveta, a u ponudi su još i obiteljska vila Superior s terasom te obiteljska vila Superior s terasom i pogledom na more. Sve goste u objektima će dočekati pladanj s probranim čajevima, organska kozmetika i prostirka za jogu, dok su i posteljina i ručnici izrađeni od prirodnih materijala. U vilama je ugrađena i smart home tehnologija koja omogućuje mjerenje potrošnje vode, energije i CO2 otiska, a samim time i optimizaciju optimizira potrošnje energenata. Reciklirani i prirodni materijali korišteni su i pri izradi staza, klupa, hotela za kukce, kućica za ptice te tegli za cvijeće i ostalih dekoracija, a za vrijeme odmora o važnosti zaštite okoliša mogu učiti i najmlađi gosti. Naime, za djecu od 3 do 12 godina osmišljeni su posebni Maro programi – u sklopu Maro eko radionica mogu doznati kako brinuti o planetu kroz jednostavan, vođen i kreativan pristup temama poput recikliranja, odvajanja otpada ili uzgoja biljaka, a uz Maro vrt i povrtnjak naučiti kako se uzgajaju namirnice.

Stari Grad
Stari Grad
Lokalno i autentično

Ponuda hrane i pića Valamar Amicor Green Resorta bazira se na svježim namirnicama, kojih je 77% uzgojeno u Hrvatskoj. Vrhunsko maslinovo ulje dolazi iz lokalnih uljara, domaća vina iz hvarskih vinarija, a začini koji se koriste pri kuhanju te pripremi koktela i aromatizirane vode dolaze iz Amicorovog vrta. Valamar Amicor Green Resort ujedno je i pravi resort za pčele – iz pčelinjaka u resortu dolazi med koji se koristi Amicorovim restoranima. Jelovnici Oliva restorana, Craft Beer & Grilla, Grano Duro Pizza & Pasta restorana te slastičarnice Sweet & Petite bazirani su na principima mediteranske prehrane, a jela pripremljena od svježih, sezonskih namirnica, uz svu raskoš okusa i mirisa. U sklopu Valamarove web trgovine Valfresco Direkt gostima i stanovnicima Hvara na raspolaganju će biti i dostava jela iz Oliva restorana.

sirevi

Više informacija o otoku Hvaru možete pročitati u članku: Otok Hvar, mnogo više od party destinacije – Domagoj Sever

Photo: PR Valamar; Sadržaj je nastao u suradnji s Valamar Riviera d.d.


0 komentar
11

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više