Komodo varan, čudo prirode i najveći gušter na svijetu

by Domagoj Sever

U skrivenim kutevima Indonezijskog arhipelaga, živi jedno od najimpresivnijih stvorenja koje je ikada kročilo na Zemlju – komodo varan. Ovaj divlji gušter može se pronaći isključivo na indonezijskim otocima Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang i Padar. S ogromnom duljinom koja može doseći i do tri metra, komodo varan dominira svojim okolišem. Njegova težina može varirati između 70 i 150 kilograma. U jednom obroku mogu pojesti i do 80 posto svoje težine. Karakteristična crna, siva, smeđa i zelena boja kože čini ga gotovo neprimjetnim u njegovom prirodnom okolišu. Osim impozantne veličine, ovo stvorenje ima i dobro prilagođene udove i snažan rep koji mu pomažu u lovu i kretanju po različitim terenima.

komodo-varan
Komodo varan

Komodo varan je mesojed čija prehrana uključuje divlje svinje, jelene, srne, ptice, a ponekad čak i manje komode. Njegova lovna taktika uključuje prikradanje, a zatim brzu akciju i snažne ugrize. Osim toga, komodo varan koristi i svoj izuzetno snažan vid kako bi pratio plijen. Jedna od fascinantnih bioloških značajki komodo varana jest da posjeduje otrovnu slinu koja pomaže u usmrćivanju plijena. Iako nije uvijek smrtonosna za čovjeka, ova slina može uzrokovati ozbiljne infekcije i komplikacije. Osim toga, Komodo varan ima i izuzetno razvijen osjet mirisa, što mu pomaže u praćenju plijena.

komodo-varan-padar
Otok Padar, nacionalni park Komodo

Komodo varani dosežu spolnu zrelost nakon 7 do 9 godina života. Ženke polažu jaja (oko 30) na osam mjeseci, a mladi se legu u travnju ili svibnju. Mladunčad bude dugačka oko 45 cm i prva tri mjeseca provodi na drveću. Mladi varani moraju brinuti o sebi od samog početka, budući da nemaju roditeljsku skrb. Životni vijek komodo varana varira, ali obično se kreće između 20 i 30 godina u divljini. U zatočeništvu, gdje su izloženi manje prirodnim opasnostima, mogu živjeti i duže.

komodo-varan-nacionalni-park
Nacionalni park Komodo

Iako je komodo varan još uvijek zastupljen na svom prirodnom staništu, prijeti mu izumiranje. Gubitak staništa, krivolov i turizam predstavljaju ozbiljne izazove za opstanak ove vrste. U posljednjim godinama, indonezijske vlasti poduzele su mjere kako bi zaštitile ove divlje guštere i njihovo stanište. Njegova uloga u ekosustavu Indonezijskog arhipelaga ne može se precijeniti, a naporima za očuvanje osigurava se da ovaj impozantni gušter ostane simbol divljine i biološke raznolikosti naše planete.

Indonezija – Domagoj Sever

0 komentar
42

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više