Doživite Susak, pješčani otok na kojem kao da je vrijeme stalo

by Domagoj Sever

Otok duge tradicije, najkraćih narodnih nošnji u Europi, na kojem kao da je vrijeme stalo. Otok je to i mira, bez buke, poznat po svom zlaćanom pijesku, ali i vinogradima koji su nekada prekrivali gotovo cijeli otok. Sve je to Susak, kvarnerski otok koji se smjestio zapadno od Lošinja. Neotkriveni biser Kvarnera odlična je destinacija za jednodnevni izlet te bijeg od gradske vreve pretrpanih turističkih mjesta.

Na Susak možete stići iz dva smjera, Malog Lošinja i Rijeke. Brodska linija vozi iz Malog Lošinja, a katamaran iz oba grada. No, ipak na otoku ćete vidjeti najviše izletničkih brodova jer je Susak idealna destinacija za jednodnevni izlet. Malen, nerazvikan otok oduševit će vas ljepotom i mirom, no kada dođete tamo zabravite na turističke sadržaje koje ste navikli vidjeti u popularnijim jadranskim mjestima ili većim otocima. Susak je gotovo turistički neotkriven i to je njegova čar. Kada ste na Kvarneru, obavezno krenite put Suska ako želite osjetiti dašak nekog starog vremena.

Susak nazivaju i otokom pijeska jer je cijeli otok načinjen od žućkastog pijeska koje su nosili vjetrovi. Otok od pijeska dom je prekrasnih uvala i plaža, od kojih je najpoznatija Špjaža koja je dobila ime po naselju u kojem se nalazi. Na cijelom otoku postoje samo dva naselja. Jedno je Donje selo, i u njega ćete stići kada dolazite brodom jer je to i jedina otočka luka, te ga mještani nazivaju Špjaža. Do Gornjeg sela, udaljenog tek stotinjak metara, dolazi se kamenim krivudavim stepenicama. Cijeli otok prekriva trstika vinove loze, te ćete prolazeći i tim stepenicama vidjeti mnogo trske. Otok ima puteljke, no nema cesta. Ako planirate razgledavati otok, zaboravite na automobile jer na Susku ih nema. Susak možete razgledavati biciklom, pješice ili istraživati uvale brodićem. Površina otoka je 3,8 četvornih kilometara te ga je moguće u potpunosti prehodati.

Suščanima je glavno sredstvo kretanja karijola. Male tačke vidjet ćete na svakom koraku, a nemojte se začuditi ako na nekima vidite ime i adresu vlasnika ili broj jer je to njihova lokalna registracija.

Iako je većina lokalnog stanovništva emigrirala u Sjedinjene Američke Države tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, Suščani jako drže do svoje tradicije. Još od 1985. godine svake zadnje nedjelje u srpnju na Susku se održava Dan iseljenika. Vrijeme je to kada se na otoku skupe njegovi iseljenici, njihovi potomci i domaće stanovništvo. Nekoliko dana oko tog događaja otok je prepun, pa ako ne želite biti u gužvi, odgodite svoj put na neki drugi dan.

Susak je poznat po svojim narodnim nošnjama, ali i arhaičnom govoru koji je i zaštićeno pokretno kulturno dobro. Iako govore čakavicom, za Suščane kažu da ih nekada ne razumiju ni stanovnici okolnih otoka.

Na Susku, osim oko Dana iseljenika, vlada mir i tišina. Danas na cijelom otoku živi tek 142 stanovnika, a masovni turizam na Susku ne postoji. Kako je otok geografski fenomen i kao takav zaštićena spomenička baština, na otoku nije dozvoljena gradnja nećete ovdje vidjeti nagurane i velike kuće. Ako na Susku ostajete duže od jednog dana, smještaj ćete naći u privatnim kućama i apartmanima, vilama te malim obiteljskim hotelima kojih je tek nekoliko na otoku.

Susak je otok na kojem je jedna plaža ljepša od druge. Uvale se nalaze duž cijelog otoka i možete biti sigurni kako na plaži nećete naići na gužvu. Ne znate li koju uvalu odabrati ili iz kojeg smjera krenuti, najbolje je upitati lokalce jer oni poznaju svaki puteljak ovog jedinstvenog jadranskog otoka.

Tekst: Viktorija Macukić, Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
33

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više