Mađarski Gyor, savršena destinacija za ljetni izlet

by Domagoj Sever

Dugi ljetni dani i ugodne noći pozivaju na putovanja, a ja vam predlažem da posjetite pitoreskni barokni gradić Gyor, smješten na ušću reka Mošoni-Dunav, Raba i Rabca, na pola puta između Budimpešte i Beča.

U živopisnom centru grada dočekuju vas zgrade koje su gotovo sve do jedne spomenici kulture, sa proćeljima u baroknom i ranom klasicističkom stilu, poput muzeja umjetnosti, muzeja farmacije i čuvene palače Esterhazi. Sve je ovdje u znaku baroka, a Barokno vjenčanje i Barokni bal, koji se organiziraju tokom ljeta, uz kostimirane parade, barokne plesove i operne izvedbe, odvest će vas daleko u prošlost.

Gyor
Gyor

U 16. i 17. stoljeću, Gyor se nalazio na granici između Zapada i Istoka i danas je ponosni čuvar  tisućljetne tradicije kršćanstva u Mađarskoj, o čemu svjedoče brojni sakralni spomenici. Bazilika i Biskupska palača na Kaptalan brdu su karakteristični simboli kršćanstva Zapadne Mađarske, a Katedrala Velike Gospe čuva jednu od najznačajnijih relikvija – pozlaćenu skulpturu Svetog Ladislava sa lubanjom kralja-viteza. Nezaobilazna je i obližnja benediktinska opatija u Panonhalmi, dio UNESCO-ve svjetske baštine. Samostan osnovan 996. godine, star je koliko i mađarska država, a tisućljetnu povijest zemlje dobro prikazuju građevine koje odražavaju arhitektonske stilove različitih epoha. U opatiji živi zajednica od 40 benediktinskih monaha, koji služe liturgiju, vode internat i izdavačku kuću, održavaju biblioteku sa 400 000 knjiga, organiziraju koncerte, a imaju i vlastitu vinariju i arboretum. U opatijskoj vinariji možete degustirati nagrađivana vina, u slastičarnici kolače sa ljekovitim biljem, a u vrelim danima dobro će vam doći i njihovo domaće pivo.

Panonhalma
Panonhalma

Ako uživate u prirodi, morate posjetiti i Sigetkez, jedan od najvecih prirodnih rezervata u Mađarskoj. Vodeni putevi dugi više stotina kilometara,uzbudljive biciklističke staze, dabrovi, male i velike čaplje i divlje patke, sve vas to očekuje na 365 km2. Možete iznajmiti bicikl, kanu, kajak ili otići na organiziranu turu sa vodičem i uživati u savršenom danu u prirodi.

Okolina Gyora, jednako je uzbudljiva. Zaputite se oko 100 km na zapad i obiđite Šopron, isprobajte vožnju biciklom oko jezera Fertő, koje je dio UNESCO-ve svjetske baštine, posjetite kamenolom Fertorakoš ili najveći rezervat ptica u Srednjoj Europi.

gyor-Ferto-magyarország
Fertő
ferto

Veliki i renovirani Aqua park Raba Quelle u Gyoru, jedinstvena kombinacija lječilišta, plaže, bazena i velikih tobogana, idealan je za ljubitelje vodenih atrakcija. Ako vodite računa o svojem zdravlju, bilo da su vam potrebni medicinski tretmani ili samo prevencija, na samo 80 kilometara od Gyora nalaze se dva međunarodno poznata lječilišta. Lječilište Bikfurdo (Bükfürdő) leži na izvorima izrazito ljekovite vode jedinstvenog sastava u svijetu, ali kao drugi po veličini spa centar u Mađarskoj sa parkom od 14 hektara, 34 bazena i više od 5.000 kvadratnih metara vodenih sadržaja, garantira uživanje za sve generacije. Nedaleko je i lječilište Šarvar sa dva izvora ljekovite termalne vode različitog sastava koje će osnažiti vaše tijelo i okrijepiti vašu dušu.

gyor-sarvar
Šarvar

Photo: Visit Hungary; Sadržaj je nastao u suradnji s Visit Hungary

Kontakt – Domagoj Sever Mađarski Gyor, savršena destinacija za ljetni izlet

0 komentar
8

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više